3D printeri & Gradionica

Ukratko: Na ovim radionicama radi se recikliranje plastike i stvaranju filamenta za 3D printer te stvaranja predmeta uz pomoć 3D printera.

Što se događa nakon razdvajanja, koji su to procesi i koliko zahtijevaju rada i energije uglavnom ne vidimo. Zato smo stvorili proces u kojem polaznici mogu vidjeti i iskusiti cijeli proces – od otpada do predmeta napravljenog iz tog otpada.

Tijekom procesa otpad ćemo pripremiti za usitnjavanje, “odvlažiti” granule dobivene usitnjavanjem, a potom granule staviti u ekstruder – svojevrsnu “flajš-mašinu” za plastiku koja umjesto kobase napravi filament.

Kad izradimo filament dolazimo na drugi važan dio procesa a to je korištenje 3D printera. Sve smo više okruženi tim uređajem – u školama, uredima, knjižnica. Dosta često se ne usudite koristiti ga jer to i nije tako jednostavno, a na kraju dana, pitanje je što uopće proizvesti!?

To je ukratko program koji prolaze polaznici naših radionica pod nazivom 3D kružni. A kako to izgleda u učionici Gradionice, pogledajte na fotografijama s radionica:

Pogledajte galeriju:

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Napišite vaše mišljenje