Kad se male ruke slože...

Prema Wikipediji:

3D-pisači su mini sustavi s numeričkim upravljanjem (NC) u tri osi (x, y i z). Sistemski softver najprije konvertira 3D CAD nacrt u poprečne presjeke, odnosno tanke slojeve debljine 0,089–0,203 mm, što se bira ovisno o točnosti koja se želi postići.

Nakon toga se predmet (model) izrađuje na taj način da se u radnom prostoru u programiranim tankim slojevima nanosi specijalni prah i učvršćuje vezivnim sredstvom koje se nanosi na prah („ispisuje”) standardnim komponentama pisača počevši s najdonjim slojem. Takav „ispis” može biti u monokromatski ili u boji. Odabirom vrste praha i punjenjem modela različitim komponentama (učvršćivačima) korisnici mogu kreirati predmete različitih svojstava ovisno o tehničkim zahtjevima koje model treba zadovoljiti (čvrstoća, elastičnost, temperaturna izdržljivost, i sl.)

U praksi, to vam znači da sve ono što zamislite možete pretvoriti u trodimenzionalni model, naravno poštujući neka fizička ograničenja samih 3D printera.

Kako se naši polaznici snalaze sa svojim idejama i njihovom materijalizacijom u obliku 3D modela pogledajte na priloženim fotografijama 🙂

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Napišite vaše mišljenje