Multispektralne snimke

Multispektralne snimke

U sklopu projekta DODIR tehnologije osim fotogrametrije, uz pomoć Phantom 4 Multispectral RTK (senzori) radimo i multispektralne snimke. Takve snimke iznimna su vrijednost npr. poljoprivrednicima koji uz snimanje svojih nasada i polja mogu na jednostavan i precizan način dobiti veliku količinu korisnih informacija koje im omogućuju kvalitetniji i sigurniji uzgoj.

Spektar na kojem prije spomenuti senzori prikupljaju podatke omogućuju uvid u neke informacije koje su vidljive ljudskom oku tek kad je prekasno za reagirati. Primjerice u NDVI indeksu možemo vidjeti klorofil koji je bitan (sjećamo se biologije iz osnovne škole, zar ne?) u svim fazama života biljke. Multispektralnom (NIR – bliski infracrveni kanal) senzoru klorofil blješti kao sunce 🙂

 

Senzor može detektirati da list više nije zelen od 2-3 tjedna prije ljudskog oka. Uz pomoć ovako opremljenog drona i multispektralnih snimaka možemo brojati koliko biljaka je niklo ili kolika je gustoća krošnje drveta.

 

U našem primjeru na slici snimali smo voćnjak u rano proljeće kako bi pokušali procijeniti koliko je stabala procvjetalo i pustilo male zelene listiće.

 

Da bi prikupljene informacije bile korisne potrebna je dobra suradnja poljoprivrednika koji razumije svoje bilje i tehnologa koji snima i obrađuje slike s terena te priprema vizualizacije.

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Leave a Reply