Održana 3D printer radionica u Centru za mlade u Zaprešiću

Održana 3D printer radionica u Centru za mlade u Zaprešiću

U Zaprešiću od 5. veljače do 19.veljače  u organizaciji Gradionice i Centra za mlade u Zaprešiću (CeZaM) održale su se napredne radionice “3D printer”.

U sklopu projekta “Dodir tehnologije” pripremili smo jednu STEM poslasticu.
Radi se o recikliranju plastike i stvaranju filamenta za 3D printer te stvaranja predmeta uz pomoć 3D printera. Puno se govori o recikliranju a ustvari ono što najviše radimo (oni koji to rade) je razdvajanje otpada.

Što se događa nakon razdvajanja, koji su to procesi i koliko zahtjevaju rada i energije uglavnom ne vidimo. Zato smo stvorili proces u kojem polaznici mogu vidjeti i iskusiti cijeli proces – od otpada do predmeta napravljenog iz tog otpada.
Tijekom procesa otpad ćemo pripremiti za usitnjavanje, “odvlažiti” granule dobivene usitnjavanjem, a potom granule staviti u ekstruder – svojevrsnu “flajš-mašinu” za plastiku koja umjesto kobase napravi filament.

Kad izradimo filament dolazimo na drugi važan dio procesa a to je korištenje 3D printera. Sve smo više okruženi tim uređajem – u školama, uredima, knjižnica. Dosta često se ne usudite koristiti ga jer to i nije tako jednostavno, a na kraju dana, pitanje je što uopće proizvesti!?

Hvala još jednom svim partnerima u projektu, CeZaM-u i  svim dragim klincima koji su prisustvovali radionicama.

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Leave a Reply