VR tehnologija & Gradionica

VR tehnologije ili u prijevodu tehnologije virtualne i proširene stvarnosti dugo su poznate no tek nedavno su doživjele svoj značajan i ubrzan razvoj.

Iako je u marketinškom smislu iznimno jednostavna za reklamiranje i često joj se pripisuju beskonačni načini primjene, njena uporaba treba imati puno odgovorniji pristup. Naime VR tehnologija zadire u dosta intenzivne doživljaje gledanja i ravnoteže s kojima naš ‘mozak’ i nije baš prezadovoljan. Podražaji oka i srednjeg uha su u nesuglasici pa je vrtoglavica obavezna u početcima korištenja, no s vremenom se ona smanjuje ili potpuno nestaje dok god se VR tehnologija koristi u preporučenim uvjetima i vremenima.

U sklopu našeg projekta s VR tehnologijom, rizike vezane uz lošu reprodukciju i broj sličica riješili smo pomnim odabirom kvalitetne opreme. Ergonomski problemi i zamor uslijed dugog korištenja također imaju određeni utjecaj međutim oni nisu kritični, bar ne u toj mjeri da bi se tehnologija prestala koristiti.

Jedna od prvih neugodnih iskustava dogodio se uslijed dugih sesija korištenja (preko 2 sata neprekidnog korištenja) a manifestirao kao grčevita bol u oku (spazam). Morali smo saznati uzrok i potražiti rješenje za taj problem.

Javili smo se okulisti koji se bavi posebnim primjenama pomagala za vid te koji je uz to bio zainteresiran pomoći nam. Otkrio nam je da osobe starije od 40 godina brže zamaraju očni mišić zadužen za formiranje leće u oku koja izoštrava sliku. Oko koje u VR naočalama nepomično gleda u sredinu optike nalazi se u nezahvalnom položaju gdje pokušava fokusirati na kompjuterski projiciranu scenu ‘u daljini’ a zapravo je ekran na kojem je scena udaljen svega par centimetara od oka.

Zajedno s okulistom izradili smo adapter za dodatnu leću koju umetnemo u naočale prije korištenja koje oku olakšava fokus te utječe na puno blaži razvoj zamora i spazma 😊

Kako to izgleda, pogledajte na priloženim fotografijama:

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Napišite vaše mišljenje