Započelo testiranje sustava za recikliranja plastike i proizvodnje filamenta za 3D printere

Proizvodnja filamenta za 3D printere

Započelo testiranje sustava za recikliranja plastike i proizvodnje filamenta za 3D printere

Kako bi projekt počeo s recikliranjem i izradom filamenta, potrebno je provesti testiranje sustava i naravno, osigurati dovoljnu količinu potrebne sirovine. S tim ciljem, već samo na našim Facebook stranicama objavili poziv da nam se pridružite, odnosno pomognete kod nabave istoga.

Taj poziv i ovdje ponavljamo:

Dragi 3D printeri* – Udruga Gradionica treba vašu pomoć!

U sklopu novo započetog projekta recikliranja plastike i proizvodnje filamenta za 3D printere nalazimo se u fazi testiranja sustava te nam treba što više sirovine za recikliranje kako bi uskladili postupak.

Htjeli bi pokrenuti proces u kojem bi nam vi povremeno ili redovito slali vaše printeve koji su neupotrebljivi ili ste ih iz bilo kojeg razloga mislili baciti. Ono što nam je bitno u takvom procesu je da znate od koje su vrste plastike napravljeni te da su čisti (bez prljavština, ljepila, boja i sl.).

Trenutno se fokusiramo na PLA i PETg jer takvu sirovinu možemo koristiti na našim printerima na kojima rade djeca, a ABS, ASA, Nylon i sl. za sad su nam egzotika. Također, željeli bi i vama pružiti iskustvo recikliranja i printanja na recikliranom filamentu. Samim time, otvoreni smo za prijedloge i informacije o tome što vas zanima u svijetu 3D printa te što bi željeli imati za svoje potrebe.

Na slici su dva ‘benchyija’ koje smo printali s našim filamentom – zeleni od PET-a dobivenog iz boce od mineralne vode, a sivi iz PLA od naših starih printova. Ako vam se ovaj naš poziv sviđa te imate volje i želje sudjelovati, javite nam se.

Pomozite nam i …

  • pošaljite nam vaše stare printeve, supporte, brimove… razdvojene po vrsti plastike (donesite u Gradionicu ili nam javite gdje da ih prikupimo)
  • javite nam ako redovito imate otpadaka pa će vaše smeće postati naša sirovina
  • javite nam ako vas zanima bilo kakav oblik suradnje – edukacija, demonstracija i korištenje sustava za recikliarnje, neka vaša ideja… otvoreni smo za sve prijedloge.

Hvala vam na plastici ❤

*ljudi koji koriste 3D printere

Projekt je ukupno vrijedan 1.850.631,21 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.850.631,21 HRK, a provodi se u sklopu Poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a objavljenog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

lenta

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge Gradionica.

Leave a Reply